Handleiding Fotoarchief

Inleiding

Het Tau foto-archief is nu ook beschikbaar voor leden. Het betreft hier een "light" versie. Het kan wat minder dan het echte Tau-fotoarchief, maar het is sneller en de foto-archieven nemen weinig schijfruimte in beslag.

Leden mogen foto-archieven genereren naar believen, en op andere sites zetten, maar worden verzocht het programma waarmee dit kan niet te verspreiden. Het keyword hier is "exclusiviteit", en dat moet de leden toch aanspreken dacht ik zo.

Interface

Het programma is ontwikkeld door mensen die de Tau-site efficient willen bijhouden, dus er is geen grafische interface. Voor mensen die gewend zijn om alles te klikken komt dit misschien vreemd over maar dat is hun probleem. Voor mensen die een echte nerd willen worden is dit een leuke oefening.

Achtergrond

Het programma is geschreven in Perl, dit is een script-taal. Voor mensen die niet weten wat dit is: Matlab is in feite ook een script-taal en een Matlab mfile is een script. Er wordt over gezegd: "Perl is the Duck tape of the internet".

Het script moet een paar dingen weten, en dan gaat het zelfstandig aan de slag om een fotoarchief te genereren. De manier om aan het script duidelijk te maken wat je van plan bent, is door middel van command line opties. Dit zal hier worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld.

Gebruik

Een voorbeeld

In dit voorbeeld gaat de gebruiker Maxima een fotoarchief maken van haar huwelijk. Allereerst zet Maxima met FTP de foto's ergens neer waar het script dit verwacht. In dit voorbeeld is dat:

/home/maxima/fotobron/huwelijk
Het archief moet ook een titel hebben, in dit voorbeeld: "Huwelijk Maxima en Alex". De command line opties in dit voorbeeld zijn:
  • -k huwelijk
  • -t "Huwelijk Maxima en Alex"
Het script heet "taufotolite". Wanneer Maxima nu inlogt met ssh (zie de handleiding) kan het fotoarchief worden aangemaakt met dit commando:

taufotolite -k huwelijk -t "Huwelijk Maxima en Alex"

Het ding weet dat het in "fotobron" moet zoeken, en neemt vervolgens aan dat er een fotoarchief moet worden aangemaakt op de volgende locatie:
/home/maxima/www/fotoarchief/huwelijk
En dat betekent "dus" dat het archief op deze plaats aan de wereld wordt getoond:
http://tauserver.wtb.tue.nl/maxima/fotoarchief/huwelijk

Opmerkingen

Let er op dat command line opties die uit meer woorden bestaan, zoals in dit geval de titel, tussen aanhalingstekens moeten worden gezet. Let er ook op dat er geen spaties of "rare tekens" in namen van directories mogen voorkomen. Wat er dan misgaat is niet bekend, dat is nooit uitgeprobeerd.

Merk op dat de naam van de directory waar de foto's stonden, "huwelijk", gelijk is aan de naam van de directory van het fotoarchief wat wordt aangemaakt. Dit is altijd zo.

Met bovenstaande opties weet het script genoeg om klaar te komen, echter voor mensen die dat willen kunnen er nog wat dingen worden ingesteld:

  • -c Het "copyright statement" wat in het plaatje wordt geschreven. Standaard is "tauserver.wtb.tue.nl/username".
  • -s De naam van de site (komt in de titelbalk te staan). Standaard is "Rhetoricadispuut Tau".
  • -w De breedte van de plaatjes in pixels. Standaard is 400 (op de Tausite wordt 500 gebruikt).
  • -a naam van de plaats waar het archief moet komen. Standaard is /home/username/www/fotoarchief
  • -p naam van de plaats waar de foto's vandaan komen. Standaard is /home/username/fotobron

De volgende regel is uitgevoerd (op 1 regel intikken!):

taufotolite -k huwelijk -t "Huwelijk Maxima en Alex" -c "www.rijksvoorlichtingsdienst.nl" -s "Rijksvoorlichtingsdienst"

En dat heeft dit opgeleverd:
http://tauserver.wtb.tue.nl/maxima/fotoarchief/huwelijk

Een praktisch probleem

Het script heeft 1 nadeel: het duurt heel erg lang voordat het klaar is (combinatie van langzame server met beeldbewerking die geen consessies doet aan kwaliteit). Het duurt langer naarmate de bron-foto's groter zijn, en het duurt langer naarmate er meer foto's zijn (dit gaat zelfs niet-linear).

Een praktische oplossing

Je kunt natuurlijk wachten tot het ding klaar is en dan uitloggen, maar dan kun je bij grote archieven misschien honger krijgen. Je kunt gelukkig ook uitloggen terwijl het loopt. Hiervoor is het programmaatje screen. Dat werkt als volgt:

screen taufotolite -k huwelijk -t "Huwelijk Maxima en Alex"

Doe vervolgens CTRL-a en dan d (staat voor "detach"). Vervolgens zorgt screen dat het script blijft doorlopen tot het klaar is, ook als je bent uitgelogd. Je kunt eventueel weer "attachen" met het commando: screen -x

Screen zal ook automatisch detachen als de verbinding verbroken wordt, dus je kunt gewoon putty afschieten met het kruisje rechtsboven, ook zonder CTRL-a d.

Fotos mergen

Zie de aparte handleiding foto's mergen over hoe je te werk moet gaan als er foto's uit verschillende camera's zijn.

Onderdeel van de TAUserver